Türkiye’nin buzul gölleri: Uludağ Yedigöller

Home / Forums / Turkish materials / Cultural tourism technics / Türkiye’nin buzul gölleri: Uludağ Yedigöller

Tagged: 

  • Author
    Posts
    • 2024-05-10 at 22:28 #1055

      Uludağ (2543 m) geç Kuaterner buzullaşmasına uğrayan dağlarımızdandır. Beş göl üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; göl yüzey sıcaklıkları Temmuz ayında 4.8 °C ile 14,5 °C arasında, Ağustos ayında 15,7 °C ile 23 °C arasındadır. Kış mevsiminde kalın buz üzerinde yürüyebilirken yazın yüzmeniz mümkün olacaktır.
      Göllerin pH değeri Temmuzda 8,02- 9,1, Ağustos’ta 8,47-9,82 arasındadır. Zooplakton araştırmasında Rotiferler grubundan 11 familyaya ait 24 takson, Kladoserlerden, 4 familyadan 7 takson, Kopepodlardan 3familyaya ait 5 takson, toplam 36 takson belirlenmiştir. Rotiferlerden tespit edilen takson sayısı şöyledir; Kilimli Gölde (13), Aynalı Göl (9), Karagöl (9), Buzlugöl’de (8) Heybeligöl (4).
      Yüksek rakımlı dağ gölleri ve buzul gölleri faunal kompozisyonları açısından nadir bulunan türleri içerirler ve oldukça izole çevrelerden oluşmuşlardır.
      Uludağ’da 7 buzul gölü bulunur; Kilimli göl (2330 m), Karagöl (2270 m), Buzlu göl (2390 m), Aynalı Göl (2310), Heybeli Göl (2410 m), Koğukdere Gölü, Çayırlıdere Gölü.
      Karagöl: Rakımı 2270 m olan göl daire şekillidir. Güneyindeki Karatepe’den (2550 m) adını alır. Gölü çevreleyen sirk duvarlarının yüksekliği 300 m’yi bulmaktadır. Önünde 10 m yüksekliğinde moren setti olan göl kuzeydoğuya bakmaktadır. Seddin altından göl suları sızmaktadır. İçme suyu bulunmadığı ve fazla güneş almadığından kamp için önerilmemektedir. Bölge halkı tarafından dibi görülmediği için dipsiz göl ve uzaktan bakıldığında kapkara bir deliği andırdığı için karaböl şeklinde isimlendirilerek adını almıştır, gölün dipsiz olduğu ile ilgili iddialara karşın birkaç iritifa dalışçısının çabaları sonucunda gölün derinliğinin 12 metre olduğuna dair bir sonuç elde edilmiştir.
      Kilimli Göl: Zirvenin hemen altında bulunan göle dipsiz göl de denilmektedir. Karagölün doğu komşusudur. 2330 m rakıma sahip gölün önünü 20 m yüksekliğinde moren deposu kapatır.Derinliği 4,5 m olan gölün dibi bitki örtüsünden dolayı yeşil görünür. Çevresi piknik alanı ve kamp yeri olarak kullanılır.
      Aynalıgöl: En yüksek zirve olan Karatepenin (2550 m) kuzey yamaçlarında bulunur. Kuzey doğuya bakan at nalı şeklindedir. Çapı 500 m olan gölün üç yanı dik duvar şeklindedir.İyi güneş alır ve ışınlar yansıma yaptığından bu ismi almıştır. Daha çok yabancı dağcılar tarafından tercih edilmektedir.
      Heybeli Göl yazın kurumakta ve plato görünümü almaktadır.
      Koğukdere Gölü ve Çayırlıdere Gölü, Uludağın kuzeybatı yamacında bulunurlar ve yazın kururlar.
      Buzlugöl: Aynalıgöl yakınlarında dairevi ve dik kenarlıdır. Kilimli gölün doğusundaki küçük tepenin arkasında bulunur. Ağustos ayına kadar üzerinde buz kütleleri bulunur.

      Göllerin manyetik etkilerinin olduğuna dair de görüşler vardır.Daha önce gerçekleşen uçak kazasının kalıntılarını yazın sular çekildiğinde halen görmek mümkün.
      Uludağ ve göllerinin çözülmeyi bekleyen pek çok gizemli yapısı ve özellikleri var ancak doğa severler ve kampçılar için harika bir konum olduğu söylenebilir.
      Buzul göllerinin yaz ve kış aylarından görüntüler için videoyu izleyebilirsiniz:https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=video&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiq-6fzkISGAxXmFhAIHcIrBnwQtwJ6BAgOEAI&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DkU7NVsohV5Q&usg=AOvVaw3EQv6o8HOfgx0EjmpfKhbF&opi=89978449

      • This topic was modified 6 months ago by azrazeynep.
  • You must be logged in to reply to this topic.