Alpeta Agroturizem
Home / Forums / Albanian materials / Entrepreneurship / Alpeta Agroturizem
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 2 months ago by marizarama0303@outlook.com.
-
AuthorPosts
-
-
2024-09-06 at 10:41 #1229
E rrethuar me kodrina poshtë malit Tomorr shtrihet fshati Roshnik, ku banojnë 120 familje, vetëm 30 minuta larg me makinë në veri-lindje të Beratit, i rrethuar me vreshta, ullishte dhe pemishte. Kantina Alpeta ndodhet në fund të rrugës së asfaltuar që kalon përmes fshatit, duke lënë pas xhaminë.
Një biznes i vërtetë familjar, Alpeta përfshin një kantinë familjare, bujtinë dhe restorant të shtuar së fundmi, të gjitha këto të administruara nga vëllezërit Alfred dhe Petrit Fiska. Alfredi, më i qeti i të dyve, më së shumti kujdeset për vreshtat, ndërsa Petriti, më sportiv dhe plot energji, i tregon vendet përreth vizitorëve. Vëllai i tyre i madh Iliriani është pronari i restorantit në qendër të fshatit, vetëm disa minuta larg në këmbë. Në të dy bizneset ju do të gjeni tre breza të familjes Fiska që u shërbejnë vizitorëve.
Kantina që shihni sot filloi si sipërmarrje e vogël e ngritur nga babai i tyre, Beqiri, i cili ishte agronom gjatë periudhës së komunizmit. Duke përdorur përvojën e fituar, ai filloi të mbjellë vreshta rrushi në vitin 1992 dhe në vitin 1994 prodhoi verën e parë. Në fillim, familja shiste vetëm verë të hapur dhe raki, ndërkohë që me fitimet e mbledhura e zgjeruan më tej biznesin. Vitet e para të demokracisë, vitet 1990, u përdorën për të blerë tokë dhe për të konsoliduar pronat e familjes të cilat ishin shpërndarë nga shpronësimi komunist. Në vitin 2005, u shit në supermarkete dhe restorante në qytetet afër Beratit, si Lushnja e Fieri, vera e parë në shishe e prodhuar prej tyre.
Që nga ajo kohë, Kantina Alpeta ka bërë një rrugë të gjatë. Në vitin 2018, kantina prodhoi rreth 50,000 shishe verë dhe ka bërë emër të mirë dhe furnizon restorante të shumta në Tiranë dhe në jug të vendit. Kur të vizitoni vreshtat e gjera 5.5 hektarë, do të hasni disa lloje rrushi të kultivuar në fermë, të tillë si, autoktonin shqiptar shesh i zi, varietetin Pulës së zonës së Beratit, rrush dimëror si dhe disa varietete të njohura ndërkombëtarisht, të tilla si, kabërnet, merlot dhe muskat.
Lexo me shume: https://agroturizem.gov.al/kantina-alpeta-roshnik-berat-county/
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.